Agama dan Sains Tidak Terpisah Malah Saling Melengkapi

Dalam era globalisasi moden, pendidikan anak-anak tidak lagi sekadar tentang akademik semata-mata. Sekolah Integrasi Tahfiz seperti SRI Tahfiz Nadi Kingfisher di Kota Kinabalu menawarkan satu pendekatan holistik yang menyepadukan hafazan Al-Quran, pengajaran agama Islam, dan kurikulum akademik yang mantap.

Murid sekolah rendah integrasi (SRI) Tahfiz Nadi Kingfisher sesi 2018 sedang solat zohor atau asar secara berjemaah.
Murid Sedang Solat Fardu Berjemaah di Sekolah

Mengapa Pilih Sekolah Integrasi Tahfiz?

SRI Tahfiz Nadi Kingfisher bukan sekadar sekolah tahfiz biasa. Ia menawarkan pendidikan Islam terbaik yang seiring dengan pengajaran dunia moden. Program hafazan Al-Quran diperkukuhkan dengan kurikulum sains yang menyeluruh, mempersiapkan pelajar untuk mengejar keunggulan dalam kedua-dua bidang. Secara tidak langsung, ini membentuk adab, sikap, dan tingkah laku murid, seterusnya minda yang positif dan berdaya saing. Akademik Cemerlang, Akhlak Gemilang.

Guru Sedang Mengajar Di Dalam Kelas SRI Tahfiz Nadi Kingfisher, Kota Kinabalu.
Sesi Kelas Darjah 6 sesi 2024 di SRI Tahfiz Nadi Kingfisher

Kelebihan Program Integrasi Tahfiz

Walaupun sekolah ini berfokus melatih anak-anak menjadi huffaz Al-Quran, ia tetap memperkukuhkan kemahiran mereka dalam sains dan subjek akademik lain. Ini membentuk pemikiran kritis dan sikap yang seimbang terhadap ilmu pengetahuan dan keagamaan. Program integrasi tahfiz dan kurikulum sains membolehkan pelajar memahami betapa agama dan sains saling melengkapi. Mereka tidak hanya mempelajari hukum-hukum semulajadi dunia, tetapi juga mengaplikasikan nilai-nilai keagamaan dalam konteks moden. Seperti kata Albert Einstein, “Religion without science is lame, science without religion is blind” (“Agama tanpa sains itu tempang, sains tanpa agama itu buta”).

Albert Einstein dengan kata-kata "Agama tanpa sains itu tempang, sains tanpa agama itu buta.
Petikan Kata-Kata Albert Einstein Tentang Agama dan Sains

Menjana Perubahan Positif dalam Keluarga

Pendidikan di SRI Tahfiz Nadi Kingfisher bukan sekadar mempengaruhi pelajar, tetapi juga menyentuh keluarga. Aspirasi slogan kami “Satu Keluarga, Satu Huffaz” ialah untuk mewujudkan sekurang-kurangnya satu hafiz/hafizah (orang yang menghafaz Al-Quran) di dalam setiap rumah, bermula dari rumah-rumah di seluruh Taman Kingfisher, Kota Kinabalu dan sekitarnya. Program ini membantu ibu bapa memahami faedah mendalam menghafal Al-Quran dan mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian. Testimoni ibu bapa menunjukkan kepuasan mereka dalam melihat anak-anak berkembang dengan baik secara akademik dan spiritual.

Kesimpulan

Pilihan untuk menyekolahkan anak di sekolah integrasi tahfiz seperti SRI Tahfiz Nadi Kingfisher bukan sekadar investasi dalam pendidikan akademik mereka, tetapi juga investasi dalam keseluruhan perkembangan mereka sebagai individu yang seimbang. Ini adalah langkah positif menuju masa depan yang cerah yang memadukan nilai-nilai agama dengan pengetahuan dunia moden. Sambutlah kesepaduan akademik dan agama dengan terbuka, dan saksikanlah bagaimana ini membentuk generasi peneraju masa hadapan.

Dengan pendekatan ini, SRI Tahfiz Nadi Kingfisher tidak hanya menjadi pilihan utama untuk pendidikan anak anda tetapi juga untuk membentuk kesan positif dalam masyarakat yang memerlukan gabungan sains dan akademik. Misi dan Visi kami adalah untuk mencipta generasi yang seimbang, berilmu, dan berakhlak mulia.

Admin 3428

Melor

Assalamualaikum. Macamana mau daftar anak saya di sekolah ni ya?

Admin 3428

Boleh whatsapp di nombor sekolah yang tertera untuk berhubung dengan team kami ya.

Penting Tidak Pendidikan Agama Untuk Anak-Anak | SRI TAHFIZ NADI KINGFISHER

[…] tokoh genius dunia dari Jerman pernah berkata: “Agama tanpa sains itu tempang, sains tanpa agama pula buta”. Kata-kata Albert Einstein ini menggambarkan betapa pentingnya keseimbangan antara ilmu dunia dan […]